Några renar

Speciella, vackra och personliga

Med horn, utan horn eller kanske bara ett horn

En är helt vit, liten och med små pinnar till horn och de blåaste ögon som någonsin skådats. Snäll, söt och lättsam och inte ett dugg irriterad på alla som vill klappa och prova leda den. Den vackra och ståtliga med de fina hornen har en ljus, nästan vit lykta, och heter Prinsessan. Hon har varit med om många äventyr under sina 13 år och flera gånger varit nära att inte överleva. Lilla söta Plutten, med en pinne, är tillgiven och håller sig gärna i närheten av människor och kommer glad i hågen så fort någon närmar sig. Några är skygga, som Prinsessan, och håller helst lite avstånd till människorna.

De är alla olika

För någon dag sedan, mitt under Vintermarknaden åkte jag och mannen ut till renhagen där renskötaren Matto Aira och hans familj har en del av sina renar i hage under vintern.  Här matar de vissa av sina renar under vintern och under marknaden har de haft arrangerade besök i hagen.

Matto berättar att det inte är alla renar som är lämpliga att tämja, med sin livslånga erfarenhet inom rennäringen märker han direkt vilken ren som har potentialen att bli en ledren. Det ligger mycket hårt och slitsamt jobb bakom renskötseln och den sida vi som besökare ser här i hagen idag är en mycket liten del av renskötarens arbete. I vardagen gäller det att anpassa sig och få allt att fungera trots det många gånger hårda klimatet.

 

Matto o Nicke

Den vita

Den vackra Prinsessan

Renar

Några av de karaktärer jag fick tillfälle att plåta – Plutten ligger i snön och tuggar lite 🙂

Renar

RenarEn av de tämjda renarna hade den här vackra grimman (eller vad det nu kan tänkas heta) med riktigt avancerad och vackert tennbroderi. Slöjdaren är Mattos dotter Angelica.

februari 10, 2015 - 8:20 f m

Cheryl Lindblad - Älskar renar. Tack för fina bilder och berättelse.
Jag måste ha varit Same i ett tidigare liv då jag tycker så mycket om deras kultur.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

UA-46493695-1