Helenas renrajd

Fantastiska Helena Länta, Sapmi Ren & Vilt, och hennes gäng hade det ärofyllda uppdraget att skjutsa Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia i sin renrajd under Jokkmokks marknad.

Renen är till sin natur inget tamdjur. Med det sagt skulle alla förstå vilket oerhört arbete det är att välja ut och träna en ren till att kunna ingå i en renrajd. Förr var det nödvändigt för att man använde renen som dragdjur i det dagliga livet och arbetet, på ett sätt som man inte gör längre.

Traditionen och kunskapen lever vidare och är en liten, men också en fin del i livet som överlevare i en tuff bransch som företagare inom rennäringen. Under några veckor pågår ett mycket intensivt arbete med att välja ut lämpliga individer som kan passa in i uppdraget. Sen påbörjas jobbet med att träna och vänja renen vid samhället, människorna, trafiken och andra situationer som kan uppstå. För renen är det ett kort uppehåll i den årliga rutinen i lösdrift i skog och på fjäll, lite extra finmat och lite extra mänsklig interaktion så ställer renen upp och bjussar på lite uppvisning under några dagar under Jokkmokks marknad.

Uppklädd i sina vackra genomarbetade grimmor och dragselar, tillsammans med sina ledare förbereder gänget sin rajd ner till marknadsområdet för att skjutsa kungaparet genom samhället.

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

UA-46493695-1